صفحه نخست    بلاگ    ۱۳۹۹/۴/۳

همه چیز درباره ماهی هامور

 بلاگ    ۱۳۹۹/۴/۳  چاپ
همه چیز درباره ماهی هامور
ماهی هامور به نوعی ماهی نزدیک به خلیج فارس با خال های قهوه ای و نام علمی Epinephelus coioides گفته می شود که از نام عربی هَامُّوْر به معنی رومی شده گرفته شده است که در گویش محلی جنوبی به آن حمور نیز گفته می شود. این ماهی بیشتر در بستر شنی و صخره ای دریا زندگی می کند و فصل صید آن از آذر تا اواخر اسفند می باشد.
این ماهی در اندازه متوسط 45 سانتی متر قد و 150 سانتی متر طول دارد که ارتفاع بدن آن بیشتر از طول سر و باله پشتی و شعاع نرم آن می‌باشد. ماهی هامور که به ماهی سیاه نیز معروف است بیشتر در مناطق صخره ای خلیج فارس یافت شده و از ماهیان کوچک و سخت‌پوست، میگو و خرچنگ تغذیه می کند.

- صید هامور
برای صید این ماهی از گرگور، قلاب دستی و ترال کف استفاده می شود زیرا این ماهی کف زی بوده و در عمق دریا زندگی می کند. به همین دلیل ماهی کوچکی را به قلاب آن بسته و بدون استفاده از وزنه یا سرب آن را به داخل آبی که این ماهی در آن زندگی می کند می اندازند تا به آرامی و آهسته زیر آب برود تا ماهی هامور تصور کند که ماهی کوچک زنده است.

- بهترین نوع هامور
ماهی هامور دارای انواع مختلفی از جمله هامور سیاه، منقوط قهوه ای، قرمز و سفید، خال نارنجی، هامور معمولی و ... است که در آب های خلیج فارس و دریای عمان زندگی می کنند. بهترین نوع این ماهی، هامور سفید است که دارای سرشار از فسفر و فاقد چربی بوده بنابراین برای افرادی با کلسترول بالا و بیماری های قلبی بسیار مفید می باشد. همچنین خیلی راحت مورد استفاده قرار می گیرد.

- شکل ظاهری
ماهی هامور از جمله ماهی های تنومند، بزرگ و مستطیل شکلی است که از دو پهلو فشرده است و دهان بزرگ با 3 الی 4 ردیف دندان بر روی فک پایین است. بدن آن از فلس های شانه‌ای با خطوط جانبی پوشیده شده که به طور متوسط دارای 48 الی 55 عدد فلس دارد. رنگ آن نیز متغیر بوده و از خطوط، نقاط یا میله های عمودی و مورب روشن یا تیره یا حتی ساده بر روی پوست یافت می شود. در واقع رنگ برجسته ترین ویژگی برای شناسایی نوع ماهی هامور است.

- ارزش غذایی
ماهی هامور دارای ارزش غذایی بالا و یک منبع غنی از املاح و انواع ویتامین، فسفر و پتاسیم می باشد که باعث تقویت سلول های مغزی و در نتیجه سلامت عمومی بدن می شود. در واقع می توان گفت 100 گرم ماهی هامور تازه 75 کیلو کالری انرژی، 16 گرم پروتئین و مقدار ناچیزی قند دارد. علاوه بر این دارای بیشتر مقدار کلسیم، فسفر و آهن می باشد که تمامی مواد مغذی را در یک وعده مصرف به بدن شما می رساند.

- موارد استفاده
این ماهی گوشتی نرم و لطیف داشته که پس از پختن سفید و نسبتا سفت شده و پوست آن نیز لعاب زیادی دارد و به همین دلیل جنوبی ها در تهیه قلیه ماهی از آن استفاده کرده و پوست آن را نیز جدا نمی کنند. علاوه بر این در جنوب این ماهی را در مهمانی و مجالس رسمی به صورت کبابی سرو می کنند زیرا علاوه بر خوشمزه و لذیذ بودن، کمترین تیغ و خار را در بین ماهی های جنوب ایران دارد. همچنین می توانید گوشت این ماهی را چرخ کرده و در ترکیب با تخم مرغ و سبزیجات یک کوکو ماهی خوشمزه، لذیذ و سرشار از سلامتی برای خانواده تهیه کنید.

- طبع ماهی هامور
ماهی هامور بر طبق طب سنتی دارای طبع سرد و تر است؛ به همین دلیل بهتر است اگر طبع سردی دارید یا مزاج خود را به خوبی نمی شناسید از مواد غذایی گرم مانند نارنج در کنار این ماهی استفاده کنید. در واقع نارنج تنها طعم ‌دهنده ترش و محبوب در کنار انواع ماهی است که طبع گرمی دارد.