صفحه نخست    بلاگ    ۱۳۹۹/۴/۳

سویا و خواص آن بر سلامتی

 بلاگ    ۱۳۹۹/۴/۳  چاپ
سویا و خواص آن بر سلامتی
دانه سویا یا سویا (Glycine max) نوعی حبوبات بومی شرق آسیا است که مولفه مهمی در رژیم های غذایی محسوب می شود که عمدتا در آسیا و آمریکای جنوبی و شمالی پرورش می یابد. سویا در آسیا اغلب به صورت کامل خورده می شود اما محصولات فراوان فرآوری شده از جمله آرد سویا، پروتئین سویا، توفو، شیر سویا، سس سویا و روغن سویا در کشورهای غربی بسیار متداول هستند.

- ارزش غذایی
سویا حاوی آنتی اکسیدان ها و گیاهان دارویی است که با فواید سلامتی در ارتباط است. دانه سویا عمدتا از پروتئین تشکیل شده اما منبع غنی از کربوهیدرات و چربی نیز می باشد. سویا از بهترین منابع پروتئین گیاهی است اگرچه کیفیت آن به اندازه پروتئین حیوانی نیست. همچنین دانه های سویا به عنوان دانه های روغنی طبقه بندی می شوند و از آن برای تهیه روغن سویا استفاده می شود. علاوه بر این، مقادیر بالای فیبر آن نیز برای سلامتی روده بسیار مفید است.
سویا همچنین منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف از جمله ویتامین، فولات، منگنز، مس، فسفر و تیامین است.

- فواید سویا بر سلامتی
غذاهای حاوی سویا به طور طبیعی فاقد کلسترول و چربی اشباع نشده هستند. غذاهای دارای پروتئینی حیوانی که دارای چربی اشباع و کلسترول زیاد هستند ، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهند. جایگزین کردن آنها با سویا چند بار در هر هفته می تواند به کاهش چربی های اشباع کمک کرده و خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.

- سلامت دستگاه گوارش
داشتن رژیم غذایی حاوی سویا یک روش عالی برای تقویت فیبر در بدن است. فیبر سیستم گوارشی سالم را تقویت کرده و کلسترول را کاهش می دهد و با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همراه است و به هضم بهتر دستگاه گوارش کمک می کند.

- پیشگیری از سرطان
خوردن محصولات سویا با افزایش بافت پستان در زنان مرتبط است و بطور فرضی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. همچنین مردان را در برابر سرطان پروستات محافظت می کند. در واقع ترکیبات سویا از جمله ایزوفلاون ها و لونازین می توانند در پیشگیری از سرطان موثر باشند.

- کاهش علائم یائسگی
یائسگی دوره ای از زندگی زن است که قاعدگی در آن متوقف می شود و اغلب با علائم ناخوشایندی مانند تعریق ، گرگرفتگی و نوسانات خلقی همراه است که با کاهش سطح استروژن همراه است. فیتواستروژن های موجود در سویا این علائم را کاهش می دهد.

- سلامت استخوان
پوکی استخوان با کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر شکستگی به خصوص در خانم های مسن مراه است. مصرف محصولات سویا خطر پوکی استخوان را در خانم ها کاهش می دهد و این بیشتر به دلیل اثرات سودمند ناشی از ایزوفلاون ها است.

- سلامت قلب
سویا حاوی چربی امگا 3، چربی های اشباع نشده غیر اشباع هستند. چربی های امگا 3 با خطر کمتری از بیماری های قلبی عروقی در ارتباط هستند. سویا همچنین منبع عالی از ویتامین ها و مواد معدنی هستند. علاوه بر این ، بسیاری از غذاهای سویا با ویتامین B 12، کلسیم و ویتامین D غنی شده اند و گزینه مناسبی برای گیاهخواران محسوب می شود و مواد مغذی مورد نیاز را به بدن می رساند.